Projecten en tools

Federatie Vruchtgroente Organisaties

HortiFootprint

De vraag naar duurzaam geproduceerde vruchtgroenten neemt toe. Daarom is een set tijdelijke rekenregels ontwikkeld, gebaseerd op de PEFCR-systematiek, waarmee de milieu-impact van onze producten in kaart wordt gebracht. Deze rekenregels zijn een aanvulling op de HortiFootprint Category Rules (HFCR) en zorgen voor een uniforme rekenmethode. Hierdoor kunnen de resultaten goed met elkaar worden vergeleken. Als sector nemen we het voortouw in de duurzame productie van tuinbouwproducten, daarom moedigen we iedereen aan om deze richtlijnen te gebruiken. Dit document wordt als standaard gehanteerd totdat de richtlijnen van de Europese Commissie officieel zijn goedgekeurd.

100% Groen Geteeld

De praktijkpilot 100% Groen Geteeld draait om samenwerking en kennisdeling. Zeven vruchtgroentetelers, specialisten in biologische gewasbescherming, zaadveredeling en teelttechniek en -management werken samen aan één doel: binnen drie jaar paprika, tomaat, aubergine en komkommer volledig zonder chemische middelen én rendabel te kunnen telen.

Green Growing Expertise Center

Het Green Growing Expertise Center is een plek waar telers, onderzoek en experts samenwerken aan praktische oplossingen voor de verduurzaming van de teelt. We zien grote noodzaak door afname van het middelenpakket, maar we willen én kunnen vooruit. Daarom richten we ons op drie belangrijke pijlers om volledig groen te kunnen telen: versnellen toelating, testen in de praktijk (zoals het project 100% Groen Geteeld) en kennis en vaardigheden ontwikkelen voor de toepassing.

Waterkwaliteit

De Kaderrichtlijn Water wordt per 1 januari 2027 van kracht zonder verdere uitsteloptie. FVO zet zich in voor substantiële verbetering van de waterkwaliteit door lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten uit kassen aan te pakken. Ondanks de 'emissieloze kas' blijven normoverschrijdingen aanhouden in vrijwel alle gebieden. 90% van de bedrijven beseft niet dat ze onderdeel zijn van het probleem. We werken aan oplossingen op zowel individueel als gebiedsniveau voor 2025-2027, waarbij we bestaande initiatieven versterken. Een collectieve aanpak is essentieel om juridische risico's te vermijden en daadwerkelijke vooruitgang te boeken.

Train de teler

De discussie rondom een duurzaam voedselsysteem is belangrijker dan ooit. Train de Teler bereidt glastuinbouwtelers voor om hun authentieke verhaal te delen in het groeiende debat. Telers leren hoe ze actuele thema's uit de sector kunnen communiceren en zichzelf effectief kunnen presenteren aan media en maatschappij. Met ondersteuning van communicatieprofessionals van telerscoöperaties werken we aan zowel de inhoud als presentatievorm van het verhaal. Het programma stelt telers in staat om transparant te vertellen over hun verhaal, waardoor de glastuinbouwsector zich beter kan profileren en een toekomstgerichte visie kan uitdragen.

True Value

Wat kost het telen van groenten in een Nederlandse kas écht? Wat is de uitkomst als we de kosten en baten voor klimaat, natuur en gezondheid tegen elkaar afzetten? Ook nemen we hierin mee dat de glastuinbouw bijdraagt aan drie grote transities in Nederland: energie, voedsel en biodiversiteit. We bepalen de milieuprijzen van onze sector, verzamelen innovaties die bijdragen aan een lagere impact en inventariseren de relevante nutsdiensten. Data worden omgezet in kosten en baten volgens een gestandaardiseerde methode. Om zo een objectief beeld te geven van de werkelijke waarde van de groenteteelt in Nederland.