Projecten en tools

Federatie Vruchtgroente Organisaties

HortiFootprint

Sinds 2019 verwerken de coöperaties jaarlijks de teeltgegevens van hun leden in de HortiFootprint. Hiermee wordt per teler en per teelt de milieu-impact nauwkeurig berekend – van CO₂-uitstoot tot vijftien andere impactcategorieën – per kilo product. Deze inzichten maken zichtbaar welke vooruitgang wordt geboekt op het gebied van duurzaamheid in de groenteteelt. De toenemende vraag naar duurzaam geproduceerde vruchtgroenten vraagt om heldere, vergelijkbare gegevens. Daarom is een set tijdelijke rekenregels ontwikkeld, gebaseerd op de PEFCR-systematiek. Deze vormen een aanvulling op de bestaande HortiFootprint Category Rules (HFCR) en zorgen voor een eenduidige berekeningsmethode binnen de sector. Als sector nemen we het voortouw in de duurzame productie van tuinbouwproducten, daarom moedigen we iedereen aan om deze richtlijnen te gebruiken.

100% Groen Geteeld

De praktijkpilot 100% Groen Geteeld draait om samenwerking en kennisdeling. Zeven vruchtgroentetelers, specialisten in biologische gewasbescherming, zaadveredeling en teelttechniek en -management werken samen aan één doel: binnen drie jaar paprika, tomaat, aubergine en komkommer volledig zonder chemische middelen én rendabel te kunnen telen.

Green Growing Expertise Center

Het Green Growing Expertise Center is een plek waar telers, onderzoek en experts samenwerken aan praktische oplossingen voor de verduurzaming van de teelt. We zien grote noodzaak door afname van het middelenpakket, maar we willen én kunnen vooruit. Daarom richten we ons op drie belangrijke pijlers om volledig groen te kunnen telen: versnellen toelating, testen in de praktijk (zoals het project 100% Groen Geteeld) en kennis en vaardigheden ontwikkelen voor de toepassing.

Waterkwaliteit

De Kaderrichtlijn Water wordt per 1 januari 2027 van kracht zonder verdere uitsteloptie. FVO zet zich in voor substantiële verbetering van de waterkwaliteit door lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten uit kassen aan te pakken. Ondanks de 'emissieloze kas' blijven normoverschrijdingen aanhouden in vrijwel alle gebieden. 90% van de bedrijven beseft niet dat ze onderdeel zijn van het probleem. FVO werkt samen met Versnellers sierteelt, Glastuinbouw Nederland en met de waterschappen aan schoon water in polders met glastuinbouwbedrijven. Een gebiedsgerichte aanpak moet op korte termijn resultaten opleveren om daadwerkelijke vooruitgang te boeken.

Train de teler

De discussie rondom een duurzaam voedselsysteem is belangrijker dan ooit. Train de Teler bereidt glastuinbouwtelers voor om hun authentieke verhaal te delen in het groeiende debat. Telers leren hoe ze actuele thema's uit de sector kunnen communiceren en zichzelf effectief kunnen presenteren aan media en maatschappij. Met ondersteuning van communicatieprofessionals van telerscoöperaties werken we aan zowel de inhoud als presentatievorm van het verhaal. Het programma stelt telers in staat om transparant te vertellen over hun verhaal, waardoor de glastuinbouwsector zich beter kan profileren en een toekomstgerichte visie kan uitdragen.

True Value

Groentetelers willen in kaart brengen wat hun producten écht kosten én opleveren. Wat kost het om bijvoorbeeld tomaten in een Nederlandse kas te telen? Wat zijn de werkelijke kosten van schade aan biodiversiteit, water, klimaat en mensenrechten? En wat zou het kosten om die schade per vierkante meter te herstellen? Tegelijkertijd kijken telers ook naar de opbrengsten: hun bijdrage aan een stabiel elektriciteitsnet, aan waterberging en -zuivering, aan natuurbehoud en biodiversiteit én aan de gezondheid van mensen die verse groenten eten. Alle data worden omgezet in kosten en baten via een gestandaardiseerde methode. Zo ontstaat inzicht in de echte waarde van groenteteelt in Nederland.