Kom uit de kas!
Gezamenlijk bijdragen aan een klimaatvriendelijk en duurzaam voedselsysteem.

Federatie Vruchtgroente Organisaties

Kom uit de kas!

De Federatie Vruchtgroenteorganisaties (FVO) lanceert een campagne om een brede, maatschappelijke discussie te openen. De onderwerpen voedselzekerheid in de toekomst en de rol van de glastuinbouw daarin staan centraal. Als vervolg op een zelfkritisch imago-onderzoek heeft FVO zes ambities opgesteld voor de sector.

Duurzaam verpakken

Het kiezen van de meest duurzame verpakking voor groente en fruit is een kwestie van wikken en wegen. Je moet rekening houden met CO2 uitstoot, waterverbruik en de levensduur van de betreffende tomaat of komkommer. In de sector wordt constant gewerkt aan duurzame verpakkingen: is dat karton, plastic of een ander verrassend alternatief? Ben je benieuwd wat er allemaal al mogelijk is?

Gezonde groente

Onderzoek wijst uit dat 30% procent van de Europeanen te weinig groente eet. En dat terwijl groente (en fruit) hartstikke gezond zijn! We moeten dus minder suikers, granen en olie gaan produceren en meer groente en fruit. En dat kan op duurzame wijze: in de kas. Wil je weten wat daar het grootste voordeel van is? Bekijk de animatie!

Goed, leuk en veilig werk

De glastuinbouw dankt haar succes aan de inzet, intelligentie en gedrevenheid van haar werknemers. Van logistiek, IT, finance of techniek: er zijn veel handen nodig. Daarom zorgt de sector goed voor haar mensen, afkomstig uit heel Europa. Benieuwd hoe ze dat doet? Bekijk de animatie.

Techniek die verwondert

Nergens in de voedselwereld wordt zoveel geïnnoveerd als in de kas. Nieuwe technologieën en innovaties vliegen je om de oren. Technologie in de kas gaat met automatisering, kunstmatige intelligentie en robotica steeds een stapje verder. Hoe denk jij dat de toekomst eruit gaat zien? Zijn groene vingers in de toekomst nog wel nodig?

Samen met de natuur

De uitgestrekte velden met kassen zijn niet de beste plek voor biodiversiteit. Maar als we breder kijken - uitzoomen op wereldniveau - dan zie je dat kassen een grote rol spelen in efficiënt landgebruik. De kas maakt ruimte voor de natuur. En wat dacht je van de rol die de kassen spelen in het voeden van onze toekomstige wereldbevolking.. Bekijk de animatie om te ontdekken hoe de dat zit.

Klimaatvriendelijk

Energieverbruik is en blijft de grootste uitdaging voor de glastuinbouwsector. Als je puur naar de cijfers kijkt, kan dit een schrikbarend effect hebben. Maar daar is ruimte voor nuance. Deze animatie laat zien op welke manieren de sector nu én in de toekomst slimmer met energie omgaat.

Hoogtepunten

Met zes animaties hebben we laten zien wat de glasgroentesector allemaal te bieden heeft, maar ook waar nog werk aan de winkel is. In deze animatie blikken we terug; wat is ons verhaal? Van zuinig watergebruik, tot warmtekrachtkoppelingen, geothermie en biologische gewasbescherming.